Форум міста Сміла

FORUM.SMELA.COM.UA - ЗАВЖДИ У КОЛІ ДРУЗІВ

Кризи сімейного життя. Як їх подолати?
Незнайка [270] Офлайн
18 квітня 2012, 12:48
Згідно з дослідженнями соціологів і сімейних консультантів, кожна сім’я проходить декілька етапів розвитку, і перехід з одного в іншій, як правило, супроводжується кризою. Прийнято вважати, що до ускладнень в сімейному житті перш за все призводять побутові труднощі. Але, окрім побуту, існує маса причин, здатних спровокувати кризу в сім’ї, на будь-якому етапі її існування.

По-перше, проблеми в сімейному житті можуть початися тоді, коли один з подружжя переживає свою власну психологічну кризу, наприклад, криза середнього віку. Передивлюючись своє життя, відчуваючи незадоволення собою, людина вирішує все змінити, у тому числі і своє сімейне життя.

По-друге, будь-яка з перерахованих далі подій веде до змін в сімейному устрої. Наприклад, народження дитини, а також такі життєві віхи, як вступ дитинии в школу, їх перехідний вік, відхід з батьківської сім’ї. Крім того, причиною кризи для подружжя стають труднощі на роботі, проблеми у взаєминах з родичами, зміна матеріального положення (як у бік його погіршення, так і у бік поліпшення), переїзд сім’ї в інше місто або країну. І, звичайно, серйозніші стрес-чинники – важкі хвороби, смерті, війни, втрата роботи, народження неповноцінних дітей.

Симптоми кризи:

-Зменшується прагнення подружжя до інтимної близькості;

- Подружжя більше не прагне подобатися один одному;

- Всі питання, пов’язані з вихованням дітей, провокують сварки і взаємні докори;

- Подружжя не має однакової думки з приводу більшості важливих для них питань (стосунки з рідними і друзями, плани на майбутнє, розподіл доходів сім’ї і інше);

- Чоловік і дружина погано розуміють (або взагалі не розуміють) почуттів один одного;

- Майже всі вчинки і слова партнера викликають роздратування;

- Один з подружжя вважає, що вимушений весь час поступатися бажанням і думками іншому;

- Немає потреби ділитися з партнером своїми проблемами і радощами.

Психологи умовно виділяють декілька найбільш вибухонебезпечних періодів сім’ї.

Криза першого року
Може виникнути в перший же рік спільного життя. У вас ніби пелена спадає з очей: ви починаєте помічати щонайменші недоліки партнера. Любовні чари пройшли, і ви дивитеся на нього тверезішим поглядом.
І це закономірно: адже на початку стосунків люди прагнуть виглядати краще, аби сподобатися партнерові, але з часом стають самими собою. Тому «криза першого року» також пов’язана із труднощами взаємного притирання. Він розкидає речі, вона – не виносить безладу. Він скупуватий, вона – марнотратна і так далі. В цей час ми починаємо знайомитися один з одним по-новому. І не завжди це знайомство буває приємним.
Що робити? Відверто обговорити все, що вас хвилює. Зізнатися в своїх слабкостях, недоліках і намітити шляхи подальшої взаємодії з партнером. Труднощі цього періоду пов’язані ще й з тим, що ми схильні шукати в іншій людині те, чого не вистачає нам самим, і, таким чином, вирішити свої проблеми за чужий рахунок. Ця криза допомагає нам поглянути на себе з боку – стати самостійніше, бути рівноцінним партнером, а не потрапляти в любовну залежність.

Криза трьох років
Ця криза може тривати пару років, а інколи набирає постійного і уповільненого характеру. Дуже важко навчитися приймати один одного такими, які ви є, завжди зі всім погоджуватися, однаково думати, хотіти одного і того ж. Якщо кожне спільне рішення перетворюється на скандал, потрібно вчитися шукати компроміси.
На даному етапі найголовніше – навчитися коректно висловлювати свої бажання і будувати відвертий діалог з партнером. Дуже важливо, щоб інтереси обох партнерів були взяті до уваги, щоб ніхто не змушував іншого займати погоджувальну позицію. Оскільки, це закладає фундамент подальшого незадоволення партнера, який вимушений пригнічувати свої бажання. Ця пригніченість може в майбутньому вилитися або в конфлікт, або в непряму агресію.

Криза п’яти років
Всі люди міняються, розвиваються. І в якийсь момент ви можете помітити, що у когось з вас з’явилися нові інтереси, потреби. Якщо в минолому ви звиклися бути відвертими один з одним, то з меншими зусиллями зможете виробити нову гнучку систему взаємин, внести зміни до вашого «сімейного кодексу». Але буває і так, що подружжя розвивається в абсолютно різних напрямах. Один виріс з існуючих стосунків, а інший продовжує чіплятися за минуле. На жаль, такі кризи здолати найважче, і часто один з варіантів виходу з такої кризи – дозволити іншій людині йти своєю дорогою.

Криза семи років
Інколи цю кризу називають кризою монотонності. Ви пройшли через багато перешкод, знаєте один одного дуже добре, аби в стосунках залишилася хоч якась доля романтики. B сім’ї вже все налагоджено: побут, інтимні стосунки, спілкування, робота. Вам здається, що кохання стало звичкою. Хочеться сплеску емоцій, фейєрверку, пристрасті. Статистика свідчить, що на даному етапі ініціаторами розлучення найчастіше стають жінки. Якщо в полі її зору з’являється блискучий залицяльник, вона готова на необачні вчинки.
Більшість чоловіків скаржаться на те, що дружини перестали розділяти їх захоплення, ігнорують романтичні пориви. І вони заводять зв’язки на стороні: коханки дозволяють знов відчути себе мисливцями. При цьому чоловік може і не подумувати про розлучення з дружиною. Він не хоче руйнувати дім, сім’ю, звичний спосіб життя. Він дуже цінує свої зусилля, витрачені на створення всього цього.
Інколи в цей період згуртувати сім’ю може нова спільна справа – бізнес, хобі або заняття спортом. Або поява якоїсь зовнішньої проблеми, яка загрожує сімейному благополуччю. Також, для деяких пар новим медовим місяцем може стати спільна подорож. Але це має бути не пляжний відпочинок, а більш активніше проведення часу – наприклад похід в гори. Новизна вражень, можливість навчитися чомусь новому, екстремальні ситуації – все це будить згаслі емоції і почуття. Але так відбувається не завжди. Буває, люди так наситилися один одним, що найкращий вихід - це розлучення.

Криза двадцяти років
Вона підсилюється кризою середніх років. В цей час діти вже виросли, заводять свої сім’ї. Кар’єра вже або відбулася, і людина задоволена, насолоджується довгожданими успіхами, або навпаки, не досягла того, чого хотіла. Багато чоловіків бояться в цьому віці виглядати неспроможними, тому дуже часто заводять швидкі романи з молодими дівчатами. Вони хочуть довести оточуючим і собі, що ще дуже багато чого можуть досягти і отримати.

Якщо у вас щось таке відбувається, не квапитеся з розлученням. Адже це самий крайній захід. Такі романи дуже швидко проходять, а вас зв’язують довгі роки, розуміння один одного, знання всіх звичок і вподобань. В більшості випадків чоловік повертається, злякавшись нового життя і нерозуміння.

Кризу можна пережити, і зробити це потрібно разом. Якби кожна криза сама по собі була достатньою причиною для розлучення, то на Землі вже не залишилося б подружніх пар. Але, якщо цей важкий перехідний етап у вашому сімейному житті затягнеться, він дійсно може зруйнувати стосунки.


© 2011, Жіночий журнал SUPEROVA.COM.
Зображення
_Олександр_ [4] Офлайн
12 травня 2012, 20:52
Потрібно внести у відносини якусь "Ізюминку"... і все стане краще!
ЖЮЛЬя ВЕРНая [98] Офлайн
12 травня 2012, 23:31
Довольно поучительная статья, есть о чем задуматся!!!!!! Желаю всем не чувствовать на себе "симптомов",а если и...,то с наименшими потерями!!!!!!!
Grabber [1706] Офлайн
13 травня 2012, 06:14
_Олександр_ написав:
Потрібно внести у відносини якусь "Ізюминку"... і все стане краще!


Изюминка это что то маленькое сморщенное и коричневое?
Зображення
Зображення๏̯͡๏
Eva [1583] Офлайн
13 травня 2012, 12:10
_Олександр_ написав:
Потрібно внести у відносини якусь "Ізюминку"... і все стане краще!


авжеж,внести у відносини якусь принцеску Ізюминку)))

Штамп у паспорті про розлучення і роз"їзд.І не діяти одне одному на нерви.
Женщина слабее всего, когда любит, и сильнее всего, когда любима.
Melburn [344] Офлайн
13 травня 2012, 14:08
Ева права. Втроем семейная жизнь становится намного интересней.
Зображення
catsleep [3] Офлайн
22 вересня 2015, 07:31
Підкажіть що робити, якщо чоловік став пити. І вдома начебто все добре було. Став пити , коли ще на роботі все було добре, всякі там зустрічі , корпоративчики... Так зараз і на роботі стало погано. Боюся, як би його зовсім не звідти поперли.
Hyap [844] Офлайн
23 вересня 2015, 15:24
А ти пий разом з ним.
seeing is believing
catsleep [3] Офлайн
24 вересня 2015, 07:50
спасибі. Ви я бачу не тільки життя мужиків знаєте, але і жінок. У них бачте психіка є! А у нас її немає! Мені скажуть, що я погана дружина. Що йому потрібно більше ніжності. романтична вечеря або ранкова кава в ліжко.
Все це було і "кава" і "вечеря" . Та тільки, якщо яблуко стало гнити. цей процес важко зупинити. Мені мої подруги радили різне: хтось відправити його в АТо ( щоб оцінив мирне життя) , хто підливати потайки колме ( препарат бар'єр, допомагає кинути пити), та тільки життя він може оцінить, а руки, ноги позбудеться. Скільки звідти калік повертається
Fighter4Freedom [154] Офлайн
24 вересня 2015, 15:18
Вы сначала найдите причину этого, и разбирайтесь с ней..
Появился новый вид "галерных рабов": сидят сверху, гребут к себе
Hyap [844] Офлайн
24 вересня 2015, 19:00
catsleep, бачу, в тексті, в тебе багато претензій до чоловіка. І нічого про любов до нього.
Від такого холодного відношення і, схоже, щоденного "пілєва", яке таке відношення природньо супроводжує, можна запросто спитись.
seeing is believing
catsleep [3] Офлайн
25 вересня 2015, 07:35
Да, притензій чимало. Але це зараз. А раніше не було
Ну це зрозуміло, та тільки він не вважає себе хворим. До лікаря йти не хоче.Знаєте, це біда в хаті, коли чоловік п'є. Немає спокою, грошей теж немає. Я боюся. що ми докотимося до цього. А якщо він втратить роботу. Багато двері будинків , куди ми зараз вхожі, закриються перед нами. А робота в нього хороша. А він вже зараз став прогулювати через похмілля!
Ninmf [16] Офлайн
16 грудня 2015, 21:15
И потом вам придется тянуть обоих((( или идти дальше одной.
Мой отец пил, а мама его не бросала из-за нас с братом. В 16 лет мне было стыдно осознавать что без него нам было бы легче. Хорошего ничего не видели кроме ссор. И мама его бросила. Теперь она себе может позволить то что не позволяла раньше.
Verchuk [117] Офлайн
11 лютого 2016, 15:56
Всегда можно поговорить, а если совсем не возможно найти решение, то только развод.
:)
Wrom [13] Офлайн
11 червня 2016, 13:28
Почитала информацию выше и понимаю что у нас с мужем все это было...Главное во время что-то поменять в своей жизни
ЖаннаА [6] Офлайн
15 вересня 2016, 15:44
Wrom написав:
Почитала информацию выше и понимаю что у нас с мужем все это было...Главное во время что-то поменять в своей жизни


Только вот как понять что? если бы все было очевидно - то все было бы просто...
Angila [7] Офлайн
25 червня 2017, 14:21
Отдохнуть друг от друга...
Екатерина1856 [18] Офлайн
27 червня 2017, 09:06
Отдохнуть не друг от друга, а съездить куда то вдвоем в путешествие. Если деньги не позволяют где-то на природу или просто прогуляться по городу за ручки. Обсудить спокойно, что случилось в теми влюблёнными. И меньше слушать советчиков со стороны(мамы, папы, бабушки, друзья..) Разойтись проще простого, а вот сберечь, то что строилось годами надо ещё постараться.
Ніла [35] Офлайн
11 серпня 2017, 14:25
Екатерина1856 написав:
Отдохнуть не друг от друга, а съездить куда то вдвоем в путешествие. Если деньги не позволяют где-то на природу или просто прогуляться по городу за ручки. Обсудить спокойно, что случилось в теми влюблёнными. И меньше слушать советчиков со стороны(мамы, папы, бабушки, друзья..) Разойтись проще простого, а вот сберечь, то что строилось годами надо ещё постараться.

Отлично сказано, обо всем можно договорится )
alice5010 [1] Офлайн
05 вересня 2021, 01:01
Надаємо професійну допомогу з реєстрації шлюбу між громадянами України та іноземцями. Готуємо всі необхідні документи, переклади, подаємо їх органам реєстрації, забезпечуємо легалізацію свідоцтва про шлюб та організовуємо шлюбну церемонію.
https://marriageinukraine.com
1, 2, 3  Далі

Написать комментарии


Версія для друку
Модератори:
Podolya, Eva, Незнайка
Повна версія
Povered by phpBB © phpBB Group
Wap themes Anv@r.all
Український переклад © 2005-2011 Українська підтримка phpBB